Kékes Turista Egyesület logó
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

  Történetünk - eseményekben

Túra Montenegróban (9 napos)

Dátum: 2019. július 06., - 2019. július 14.,
Esemény jellege: nyílt túra
Szervező és túravezető: Sárközi Illés (30/612-1309)

Részletes program:

Montenegró (Crna Gora) a fekete hegyek országa
Túra a Durmitor hegységben és a Lovcen Nemzeti parkban
2019. július 6-14. 8 nap 7 éjszaka.


Montenegro (Cron Gora), a 2006 júniusában függetlenné vált csöppnyi állam sok szempontból különleges. Kevés ország kínál ilyen változatos és számos érintetlen természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket ilyen kis területen koncentrálva. Csodálatos hegyek, zabolátlan folyók, kristálytiszta, valószínűtlenül smaragd hegyi tavak, szelíd rétek, gazdag állat- és növényvilág, változatos part mentén lágyan simogató tenger. Túránk során igyekszünk közel kerülni Montenegro természeti kincseihez, minél többet és alaposabban megismerni belőlük, egy rövid időre együtt lélegezni ezzel a különös országgal, tájaival, hagyományaival és népével.

Túra nehézsége
A Durmitor Nemzeti Park túra jó kondíciót és a sziklás talaj miatt némi gyakorlottságot igényel.
Savin Kukra: Egész napos, közepesen nehéz túra közepesen sok szintemelkedéssel. Az út sziklás, köves.
Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen! Visszafordulási lehetőség van, ugyanazon az úton jövünk vissza, mint amin odafele megyünk. Közepes nehézségű túra. Rövidebb túra könnyű.
Donja Aliąnica, Međeđe ľdrijelo, Planinica (Durmitor): Egész napos túra jelentős szintemelkedéssel és leküzdendő távolsággal. Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett. Vízvételi lehetőség és menedékház az úton nincs. Változékony időjárásra kell számítani, esőkabátot is hozni kell. Túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen! Akik elfáradtak (minimum 2 fő együtt), a csoportot néhány helyen bevárhatják vagy visszatérhet a Fekete tó partjára. Nehéz túra.
Krstac, Kotor (Lovćen): Fél napos túra, ami végig ereszkedik, ez a térdet igénybe veszi, a túrafelszerelés, bakancs, túrabot, fejfedő elengedhetetlen! Az út sziklás, köves, de sehol sem kitett. Visszafordulási lehetőség nincs. Nem körtúra, a kiindulási és érkezési hely más, így bevárni a csapatot vagy rövidíteni nem lehet. Közepes nehézségű túra.

Utazás és szállás: Kékes Turista Egyesületi tagoknak: 67 000 Ft
Külsősöknek: 72 000 Ft
Jelentkezés 2019. január 15.
Előleg befizetési határideje 2019. február 15 amely : 35 000 Ft
Hátralékot: 2019. május 25-ig kell befizetni.
Létszám: 35-45 fő
Út ára tartalmazza
- négy éjszaka szállást Zabljakban, a Hostel Highandlerben
- három éjszaka szállást Budván, Apartmani Alexandra
- utazást 44 fős autóbusszal ( Rohánszki Istvánnal)
Szállás:
-Zabljakban a Hostel Highandlerben (turista jelegű 2,3,4,5 ágyas szobákban)
- Budván az Apartmani Alexandrában (2,3 ágyas szobák) (Slovenska Beach vízi sportok,étel és ital 850 m)


Az ár nem tartalmazza:
- Étkezéseket
- Belépöket
- Utasbiztosítást
Étkezési lehetőség:
-Zabljakban a Hostel Highandlerben reggeli: 5 euró; vacsora: 9 euró (közelben boltok, éttermek találhatok)
-Budván Apartmani Alexandra önellátós (közelben található: boltok,piac,éttermek)
Várható belépők:
- Durmitor NP: 6 euro/3 nap
- Lovćen NP: 3 euro+ mauzóleum 3 euró és az erődbe a belépő 8 euró
- Múzeumok, templomok, várfalak stb: 2-3 euro
- Fakulatív rafting a Tara-kanyonban: 40-50 euro/fő (csoportlétszámtól függően)
- Fakultatív hajókirándulás Kotori öbölben: 25 euró
-Zipline: 10 euró

Tájékoztató árak 2018-ból:
Éttermi árak:
Kávé, capuccino 1-2 EUR
Bor 0,7 l 6-15 EUR
Sör 1-2 EUR
Pizza 4-10 EUR
Főétel 5-12 EUR
Tengeri hal (1 kg) 30-50 EUR
Bolti árak:
Ásványvíz 1,5 l 0,4-1 EUR
Kenyér 1 kg 0,5-1,5 EUR
Rostos üdítő 1-2 EUR
Bor 0,7 l 2-6 EUR
Sör 0,5-1,5 EUR
Sonka 1 kg 15-20 EUR

Utazás: (Frankó Tourist, Rohánszki István)
Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 óránként tartunk pihenőket, benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Mivel 8 napig az autóbusz lesz a "második
otthonunk", fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Jelentkezés: Sárközi Illés túravezetőnél
Telefonszám: 06-30/6121309, E-mail: sarkoziilles@gmail.com


Program:
0. nap július 06: Gyöngyös- M3, M32, M0, M5,- Röszke (242 km)
Találkozó Gyöngyösön a Berze Nagy János Gimnázium előtt 20:45 perckor. Indulás 21 órakór.

1. nap július 07: Röszke- Újvidék- Belgrád- Zabljak (568 km)
Utazás Szerbián keresztül Montenegróba a Durmitor „fővárosába”, Zabljakba, ahová a délutáni órákban
érkezünk. Szállásunk elfoglalása után ismerkedés a településsel, séta a Fekete-tó környékén, pihenés.


2. nap július 08: Túra a Savin kuk-ra (2319m) + Fekete tó (Crno Jezero)
A szállásunkról busszal elmegyünk a Fekete-tó (Crno jezero) előtti parkolóig, ahonnan a mai túránk indul.
Déli irányban indulunk a hegyek közé. Csodás panoráma tárul a szemünk elé, ahogy a sziklák körbefogják a tavat. A Tocak-forrás mellett (1540 m) elhaladva, egyenesen tovább haladunk a Mioc Poljana (1549m) felé, majd a Poljana után jobbra fordulva a Derneci nyergen keresztül vezet utunk. Még érintjük a Savina forrást (2212m) mielőtt elérnénk a csúcsra, 2313 méter magasra. Gyönyörű panoráma tárulkozik ki előttünk a Durmitor-hegység további részeire. A csúcsról továbbhaladva egy bivakházhoz érünk, majd a Struga-nál (1910 m) lévő elágazáshoz. Jobbra tartva visszaereszkedünk a Mioc Poljana-ig, illetve később a Fekete-tó partjára. Ha időnk és energiánk engedi, 1-2 órás könnyű sétával körbekerülhetjük a tavat.
Távolság: 18 km, szintemelkedés: 1000 méter, menetidő: 8-9 óra.
Könnyebb túra: Poljanáig ugyanaz az útvonal majd innen a felvonó alsó állomásáig gyalog. Felvonóval a Savin kuk alatt 2200 m lévő felső állomásig (8 euró oda-vissza) kis séta a csúcsig, ahol fantasztikus panoráma fogad bennünket. Innen a felvonóval vissza az alsó állomásig és onnan a már ismert útvonalon a Fekete tóig.
Távolság: 10 km, szintemelkedés: 450 méter, menetidő: 5 óra.

3. nap július 09: Zabljak- Tara-folyó- Zabljak
A tegnapi komoly túra után ma délelőtt egy kis lazulás következik szállásunkon. -Lehet a környéken sétálni, kerékpárt bérelni, de aki még több változatosságra vágyik, azokkal egy fakultatív program keretében lehetőség lesz kipróbálni a vadvízi evezést gumicsónakokban a Tara-folyón. Az evezés könnyed, így bőven van idő rácsodálkozni kontinensünk egyik legnagyobb kanyonjának természeti szépségeire. A kristálytiszta vizű folyó kanyonjához és az azon átívelő hídhoz azoknak is lesz lehetősége ellátogatni, akik a nézelődés szárazabb oldalát választják, velük elidőzünk a kilátópontokon és lesétálunk a folyóhoz. Lehetőség van az un. zipline kipróbálására, ahol egy 800 méter hosszú drótkötélen tudunk átcsúszni 150 méter magasságban a folyó felett.
https://www.youtube.com/watch?v=Egh63nExmEk
https://www.youtube.com/watch?v=kKCUkhPBoFE


4. nap július 10: Durmitor Nemzeti Park, Aliąnica-völgy, Planinica
Az előző napok gyaloglása jó bemelegítésként szolgált mai igazán hosszú és szép túránkhoz. Buszunkkal a nemzeti park egyik bejáratához indulunk. Gyönyörű fenyvesben indul utunk, a kezdeti lankás terepet egyre meredekebb ösvény váltja fel, majd két kaptató után kiér a fenyvesből. Gyönyörű, széles, füves völgy tárul elénk, amit 2000 méter fölé nyúló csúcsok kereteznek. A völgyben lovak és tehenek legelik a pázsitot.
Az ámulatba ejtően szép völgyön emelkedünk egészen a Međeđe ľdrijelo hágóhoz, ahol már 2000 méter fölött járunk, így csak pár perc a Planinica csúcsa 2330 m, ahonnan átlátunk a hegyvidék „másik” oldalára is, hiszen a csúcs a főgerincen fekszik. Égbetörő hegyóriások, szurdokvölgyek és tengerszemek madártávlatból, mindezt egy olyan csúcsról, ami egyáltalán nem kitett, így nyugodtan le lehet ülni, megpihenni. Az ismert úton térünk vissza ®abljakba. A túra nehézségét a nagy leküzdendő távolság és a szintemelkedés adja, nem technikás az út, bár a talaj gyakran köves, sziklás. Mivel oda és vissza ugyanazon az úton jövünk, kisebb csoportok bevárhatják a csúcsról visszatérőket, vagy vissza térhetnek a Zabljakba ha menet közben fogy el az erő.
(Táv: 22 kilométer, szint: 900 méter felfelé, ugyanennyi lefelé, menetidő: 6-7 óra)


5. nap július 11: Kotori-öböl, Perast, Budva (185 km)
Reggel búcsút veszünk a hegyvidéktől és a tengerpart felé vesszük az irányt. Nem akármilyen helyen látjuk meg az Adriát: a magas hegyekkel körülvett, többszörösen elágazó, fjordszerű hatást keltő Kotori-öbölbe ereszkedünk le buszunkkal. Rögtön megállunk fürdeni és sétát tenni az öböl legszebb helyén található egykor virágzó középkori városban Perastban. Rövid hajókirándulást tehetünk a városka előtt az öbölben álló szigetek közül a Szirti Madonna-szigetre, vagy felmászhatunk Perast magas harangtornyába a még jobb kilátásért. Szállásunk a montenegrói tengerpart „fővárosa", Budván lesz. Szállásunk elfoglalása után közösen indulunk esti korzózásra az óváros falai közé. Szállás: apartmanokban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

6. nap július 12: Budva
Ezt a napot Budvában tölthetjük lazulással, strandolással, városnézéssel vagy fakultatív hajókirándulással felfedezhetjük a tengerpart további szépségeit.

7. nap július 13: Budva- Lovćenről a Kotori-öbölbe- Budva (110 km)
A mai nap felét túrázással, másik felét városnézéssel vagy strandolással töltjük. A Lovcen hegy legfontosabb látnivalója a Jezerski hegy tetején fekvő Njegos mauzóleum. Buszunkkal felmegyünk, a mauzóleum alatt lévő parkolóig majd felsétálunk az 1657 méteren lévő látványossághoz. Ezt követően a Lovćen- hegységből a régi hadiutat követve ereszkedünk le a Kotori-öbölbe, egészen pontosan annak névadó városába. A sziklás talaj hol fenyvesben, hol nyílt vidéken vezet így madártávlatból élvezhetjük az öböl látványát. A túra és a városnézés „észrevétlenül” folyik egymásba, hiszen a világörökség részét képező óváros fölé épült erőd titkos hátsó bejáratán keresztül érkezünk Kotorba. Miután kiélveztük a látványt a magasból, leereszkedünk a sikátorokkal átszőtt városba. Az ódon épületek között frissítőt kortyolhatunk, de egy rövid csobbanás is a programba illeszthető.
(Lovcenről Kotorba: táv: 6 km, szint: 50 m felfelé, 960 m lefelé, menetidő: 2-3 óra)
Aki nem szeretne túrázni az a buszon marad és lemegy Kotorba városnézés, fürdőzés stb.
8. nap július 14: Budva- Szarejvó- Eszék- Udvar- M6- M0-M31-M3-Gyöngyös (932 km)
Indulás Gyöngyösre a kora reggeli órákban. Érkezés a késő esti órákban.

Terület
Durmitor NP; Lovčen NP; Kotori-öböl, Budva.

Ország
2006 nyarán új, parányi ország vált függetlenné a Balkán-félsziget szívében. Montenegró – vagy ahogyan a helyiek hívják Crna Gora – a Fekete-hegyek országa, egy évszázad után nyerte vissza ismét önállóságát. Területe mindössze 14 000 km2 – ez három magyar megyének felel meg – felszíne mégis igen változatos. Északnyugaton a Dinaridák mészkővonulatai alkotják a Montenegrói Magas-karsztot, mely legnagyobb magasságát a Durmitor-hegységben éri el. A karszt hatalmas mészkőtömbjeit mély folyóvölgyek, kanyonok tagolják, melyek közül a leghíresebbek a Tara és a Morača folyók lenyűgöző völgyei, valamint a Nevido-kanyon. Északkeleten a turisták számára már kevésbé ismert mészkővonulatok húzódnak: a Komovi és az albán határon található Prokletije. A hegyvidék dél felé folyamatosan alacsonyodik, majd végül a Zeta-folyó mentén síkvidékké változik. A folyó partját kísérő vékony, keskeny síkság csak délkeleten szélesedik ki, hogy helyt adjon az ország modern fővárosának – Podgorica – és a Skodrai-tó mocsárvilágának. A pici síkvidék azonban csak mint színesítő elem mutatkozik Montenegró földrajzában, hiszen a tengerparton újabb hegyvidékek húzódnak: az Orjen nyugatról, a Rumija keletről fogja közre a Lovćent. A Lovćen azonban nem csak természetföldrajzi szempontból található központban: ez Montenegró ősi, történelmi magja, itt alakult ki országuk, itt található történelmi fővárosuk Cetinje. Az Orjen és a Lovćen hegyvidékek közé szorult többszörösen elágazó öböl, a szépséges Boka Kotorska (Kotori-öböl), az Adriai-tenger partvidékének legszebb része. A Lovćen déli előterében található a Budvai Riviéra, melyen sziklás és apró kavicsos partszakaszok váltják egymást, míg a Rumija lábainál található Ulcinji Riviéra az Adria leghosszabb homokos partszakaszával büszkélkedhet. Az ország lakóinak száma 650 000 fő, legnépesebb városuk a mintegy 150 ezer embernek otthont adó főváros, Podgorica. A lakosság 43 %-a montenegrói, 32 %-a szerb, 11 %-a bosnyák vagy muzulmán identitású, 5 %-a albán, 1 %-a horvát. A hivatalos nyelv a szerb – annak latin és cirill betűs változata – de Ulcinj környékén az albán a legelterjedtebb. A népesség 75 %-a ortodox keresztény (szerbek és montenegróiak), 18 %-a muzulmán (bosnyákok, albánok és montenegróiak), 4 %-a római katolikus (albánok és horvátok). Az ország gazdasága a turizmusra valamint a Podgorica és Nikąić környékén található nehézipari üzemekre épül. A tengerpart jóval fejlettebb, mint a hegyvidéki térség. A Balkán szívét romlatlan természet és vendégszeretet jellemzi, ezzel az is együtt jár, hogy a hegyvidéki turizmus – ugyan sokat fejlődött – de még nem érte el a Nyugat-Európában megszokott színvonalat.

Időjárás
Montenegró területe és ezért időjárása is rendkívül változatos. A hegyvidéki területeken napközben 15-25 °C-ra számíthatunk, zivatarok bármikor előfordulhatnak. Hajnalban még nyáron és kora ősszel is 5-10 °C fokkal lehet számolni. A tengerparton és annak hátországában (pl.: Lovćen) mediterrán éghajlat uralkodik, napközben erős napsütés mellett 27-33 °C a várható hőmérséklet, futó esőre a Kotori-öbölben van némi esélyünk.

Felszerelés
Megfelelő minőségű túrafelszerelés erősen ajánlott, sőt kötelező, a néhol nehéz sziklás terep miatt (túrabakancs, hátizsák, víz- és esőálló öltözet, elemlámpa)! Váltócipő, szandál vagy papucs szintén szükséges. Az erős napsütés miatt naptejre, napolajra, napszemüvegre, fejfedőre a tengerparton és a hegyvidéken egyaránt szükség lehet! Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. Láncos résznél kerékpáros vagy vékony bőrkesztyű ajánlót.

Pénz-ügy
Montenegró hivatalos fizetőeszköze az Euro. Mindenképp hozz készpénzt magaddal. A tengerparton sok bankjegy-automata működik, az ország belsejében és a hegyekben azonban bizonytalan így pénzhez jutni. Költőpénznek nagyjából napi kb. 3.000 Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően, összességében annyit hozz, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, azaz szokásos kiadások esetén).
* A programban feltüntetett árak 1€ = 330 Ft árfolyamig érvényesek.

Biztosítás Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Ajánlom az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását az egészségbiztosítási pénztár szakigazgatás szervénél, (TB) Gyöngyösön a Bírósággal szemben. Ingyenes a kártya kiváltása és kb. 15 perc alatt kész van.
Európai országokban magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.
Mondial Assistance kötött csoportos utasbiztosítás kevesebb, mint 600 Ft/ nap, 8 napra 4600 Ft.
Az utazás második részletének befizetésénél szedem össze a biztosítás díját.

Vám
Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

Csomag
Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 25 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Étkezés:
Célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. Szállásunkon Zabljakban félpanziós ellátás lehetett kérni, ami reggeli és vacsora. Aki kérte vacsorát azoknak már az érkezés napján lesz.

Utazástól való elállás:
Előleg összegét a szállások és az autóbusz lefoglalására szedjük össze, átutalás után nem áll módunkban visszafizetni.
Az utazás kezdőnapját megelőző: 25-20. nap között a teljes részvételi díj 40%-a, - 20 - 10. nap között a teljes részvételi díj 80%-a, - 10 napon belüli lemondás, vagy meg nem jelenés esetén a teljes részvételi díj 100%-a kerül levonásra.
Utazást bármikor át lehet ruházni másra levonás nélkül.

 BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretne érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

 REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

 LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

 ESEMÉNYNAPTÁR

2022. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
2022. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
1
2
3
4
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
23
24
25
26
28
 
 
 
 
 
 
2022. március
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
1
2
3
4
6
7
9
10
11
13
14
15
16
17
18
20
21
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
1plusz1 százalék
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu