Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Beszámolók

Tavaszi Gyalogkakukk (fényképekkel)

2016. április 20.
A Mátra Manók Gyalogkakukk Túrájának szervezése minden alkalommal nagy fejtörést okoz. Mikor lenne rá a leg optimálisabb az idő, mikor lesz annyira meleg, és annyira száraz a talaj, hogy biztonsággal kivihessünk a természetbe 120-130 kisgyereket. Tartsuk inkább áprilisban, amikor esetleg hűvösebb van, vagy várjunk vele, és legyen inkább májusban, amikor már dzseki sem kell?
Az időjárás viszont kiszámíthatatlan. Tavaly tavasszal a két kitűzött időpont mindegyikét elmosta az eső, nem tudott az egész óvoda együtt túrázni, ősszel pedig meg is fürdették a gyerekeket odafentről, így hiába indult el a kicsik kivételével mindenki, a túrát félbe kellett szakítani. Április eleje esős volt, úgy gondoltam, mindig csak nem esik, az előrejelzés azt mutatta, a 3. héten nem nagyon lesz csapadék. Így annak a hétnek egy napjára tűztem ki a dátumot. Szerencsére a kigondolt napra sikerült autóbuszokat is kapni, mert a forgalmi irodán a naptárban pont arra a napra nem volt beírva egy foglalás sem. Ezt nagy szerencsének, és jó előjelnek értékeltem. Az is volt.
Április 20.-án kicsit szeles, hűvös reggelen indultunk útnak, csapadék viszont nem várható (ezt ígérte minden média) és ez volt a lényeg.
Útvonalainkat a középső Mátra déli ösvényeire terveztem, ezúttal kifejezetten az állóképesség fokozása, a távok teljesítése volt a cél. Ezért nem iktattunk be állomásokat, megoldandó, teljesítendő feladatokkal. Most azt szerettem volna, ha minél inkább hasonlít a Gyalogkakukk Túra a felnőttek teljesítmény túráihoz – mint kezdetben, az eredeti célkitűzésben. A távokat a gyerekek fejlettségéhez és egyéni fejlesztésük fokozásához igyekeztünk megválasztani, azzal könnyítve a teljesítést, hogy nem kellett komoly szintemelkedéseket leküzdeni, az útvonalak főként lefelé vezettek a hegyről.

Útvonalak:

Rövid túra: Mátraháza, parkoló – S négyzet ( a Bükkfa-kútig és vissza az elágazóhoz) – majd S négyzet jelzésen vissza Mátraházára. CITROM kicsijei, ZÖLD, NARANCS csoportok
Táv: 3 km
Szint: 90 m

Közepes túra: Mátraháza, parkoló – Csatorna-völgyön, P- jelzésen Mátrafüred
KÉK CSOPORT
Táv: 4,5 km
Szint: 0 m

Hosszú túra: Mátraháza, parkoló – S , majd S+ jelzésen Sástó – S négyzeten Mátrafüred
CITROM csoport nagycsoportosai, PIROS és RÓZSASZÍNCSOPORTOK
Táv: 6,1 km
Szint: 0 m

Tagóvodánk minden csoportja, minden aznap óvodában lévő kisgyereke s minden dolgozója túrázott, (a 2 konyhás dajka néni kivételével, akik a gyerekek fogadását, ebédjük melegen tartását biztosították)
Az útvonalakon, a gyerekek felügyeletében a KÉKES TURISTA EGYESÜLET tagjai voltak segítségünkre:
Juhászné Hartmann Márta
Kis Ilona
Nigrinyi Tiborné
Pinczi György
Rajki Sándor
Strumpf Lászlóné
Szabó Márta
Szabó Zoltán
Örömünkre velünk tartott és segített a kicsiknél nyugdíjas kolléganőnk, Üveges Éva is.


A túráról a további szöveges beszámoló helyett inkább beszéljenek a számok, a statisztikai adatok:


Minden csoport 8:30-kor indult, a Rózsaszín csoportosok menetrendszerinti járattal az autóbusz pályaudvarról utaztak, a többiek külön járattal az óvoda melletti parkolóból indultak.
Vissza a rövi távot teljesítők 11:30-kor indultak Mátraházáról, a többiek 13.30-kor Mátrafüredről.
A kicsik így pár perccel ebédeltek csak később, mint szoktak, s a pihenőidejük sem tolódott és rövidült az átlagos napirendhez képest. (Bár többen megkezdték pihenőidejüket a buszon, s mire haza értünk, már egészen kipihenték magukat)
A nagyobbak 14 órakor ebédeltek, s természetesen már nem kellett lefeküdniük. Ettől általában nagyon boldogok. Hogy ne zavarják a kicsik és a bölcsődések nyugalmát, a mesesarokban beszélgettek, mesét hallgattak. (többen közülük mégis elszundítottak a szőnyegen.)

A teljesítők kor és nemek szerinti megoszlása:


A túra végén minden túrázó megkapta jutalom édességét, (egy Balaton szeletet) a kis Manók pedig a teljesítést igazoló pecsétjüket a túrafüzetjükbe - természetesen sok gratuláció és dicséret mellett.

Köszönöm a gyerekek kitartását, a felnőttek (szülők, óvodai dolgozók, túratársak, Mátra-volán illetékesei) segítségét, amit a megvalósításhoz nyújtottak.
Remélem, mindenkinek hasznára vált ez a pár óra a természetben.
Egészségünkre.

Tóthné Kelemen Mária
szervező, túravezető


Tóthné Kelemen Mária fotói

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
 
 
 
2024. március
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
3
4
5
6
7
8
10
11
13
14
15
16
17
18
19
21
22
24
25
26
27
28
29
31
2024. április
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
25
28
29
30
 
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu