Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Beszámolók

Tiszta Mátra 2005 őszén

2005. október 01.
...s összejöttünk, mint fecskék a villanydróton...

Peregnek az évek...
Az őszi mélabút a csepergő eső s a fonnyadt szőlőtáblák, vagy inkább a kor, a korom mondatja így velem?! Nem tudom, de egyre sűrűbben kattan ide a gramofon tűje...

Peregnek, szépen csobogva.
Három éve, hogy kibontottuk a zászlót, s ma már kilencedik csatáját vívtuk meg az emberhez méltó környezetért
folyó kis háborúnknak. 2002-ben az volt a csoda, a felemelő, hogy egy tavaszi könnyed ötlet őszre már tetté is érett; ennyire várta már kis világunk a mozdulatot, a kéz rutinos tördelése helyett a fej, a tekintet felemelését, a szó kimondását és az élre vágó lépéseket. S ez a mozdulatsor azóta egyre csiszoltabb, azóta folyamatos mozgásba fejlődött át; akik ma járták a Mátra útjait, már nem csak a szemetet szedték; helyenként meg-megállva megsimogatták tekintetükkel a megfáradt, a pihenéshez készülődő tájat, köszönték így Neki a testet-lelket tisztító téli, tavaszi és nyári csodatevéseit. Jogos e gazda-büszkeség, már nem csak kapnak, már adnak is; újra megtanulták az adás, a törődés, a másikra figyelés örömét, s büszkén viselik „Tiszta Mátra” száz-szirmú embléma-virágját.

Peregnek, kattogva és zötyögve, verve a reményvesztő ütemeket. Ugyanazok, akik akkor…, hol a követők csapata, kinek adjuk át a tanulságot?… s kinyújtott tenyerünk a semmit kaparássza…

Már nem tudunk magunknak élni, s még nem tudjuk a másikat megszólítani. Kopogunk homlokán a Szóval – csak mi halljuk meg társunk rádiószavát?; az Írással – csak mi olvassuk el plakátjainkat, íméljeinket?, a Példával – csak mi látjuk a mozdulat szépségét?

A 2005. október 1-i Tiszta Mátra hulladékgyűjtő túra résztvevői és eredményei a számok egyszerűsítő tükrében.
Hetvennégyen voltunk; éppen elegen, hogy elvégezzük, amit akartunk. Tehát a szervezés megfelelő volt. Egyharmada először, egyharmada másodszor, harmadszor vagy negyedszer, egyharmada ötödször vagy annál is többedszer volt itt. Az újak magas részaránya főleg a Mátrafüredi Sportegyesületnek köszönhető. A törzsgárda most is helytállt, viszont aggasztóan kevesen voltak a nem rendszeresen jövők.Fele szervezett természetjáró, másik fele egyesületen kívüli természetbarát (köztük két pedagógus). Egészségesnek tűnő arány, a jövő esélyét az egyesületen kívüliek természethez való kötődésének erőssége határozza meg. Reményt ébreszt a két pedagógus megjelenése. A szervező egyesület képviselete lényegesen visszaesett, ennek okát és a tendencia tartósságát a mozgalom jövőbeli irányainak meghatározásához feltétlenül tisztázni kell. Tizennégyen mátrafürediek, ketten budapestiek, a többiek gyöngyösiek vagy környékbeliek. A fürediek aktiválódása remélhetőleg belső motiváltságú, s ezáltal tartós lesz. Kilenc gyerek, tizenegy fiatal, negyven felnőtt és tizennégy nyugdíjas.
A korfa nagyjából az országos arányokat tükrözi, s ez jó. A hosszabb úton a szokásosnál kevesebb szemét gyűlt össze (10 m3 /103 km). Egyik oka az eddigi munka jótékony hatása, másik a sok újonc és az útvonalak eltérő népszerűsége miatti egyenetlen lefedés, ami felületességre késztethette a kisebb létszámú (2-3 fős) csapatokat. A szervező igazán rugalmasan csak a saját egyesületi tagságát tudja irányítani, onnan meg most kevesen jöttek (ld. fent).

Utóirat:
Négy (banális) epizód:
A vége felé érkezett a Bene-patak melletti végponthoz két olyan hölgy, akikkel még nem találkoztunk, két tele zsákkal és egy drótkerítés darabbal. Kiderült, hogy nem tudtak velünk előzetesen kapcsolatba lépni, s így, biztos információk híján saját védőkesztyűvel és otthonról hozott zsákokkal elutaztak Mátraházára, s onnan ötletszerűen, amerre több szemetet láttak, arra jöttek le. Címet cseréltünk, mert máskor is szeretnének jönni.

A kellemetlen idő ellenére elég forgalmas volt a patak menti út. Egy idősebb házaspár, akik sokáig ültek a „Sziget”-en, odajöttek beszélgetni. Elmondták, sokáig nem értették, mit keresünk ezekkel a zsákokkal a kezünkben, itt aligha találunk gombát. Nagyon jól esett nekik a felismerés, hogy mi összeszedjük mások után a szemetet.

A Gyöngyösi TV-ből előző nap szóltak, hogy kijönnek a Híradóhoz felvételeket készíteni. Mikor kiérkeztek, nagyon meglepődtünk: a riporterlány régi ismerősünk, kisebb lányunk óvodás barátnője, teljesítménytúráink rendszeres résztvevője volt. Milyen könnyű interjút adni olyannak, akit ismerek, s ráadásul még érti is a témát!

Szőke Gyuriék miatt aggódtam, hogy az esős idő nem veszi-e el Kristóf fia kedvét, mikor s milyen lelkiállapotban érnek le, ezért eléjük mentem a Benevárhoz. Kis idő múlva ők is odaértek, de nem hárman, ahogy én vártam, hanem négy felnőtt és négy kisgyerek, ugyanis Bodzási Lotti, aki már harmadszor jött, most elhozta két barátját is. A fiúk büszkén cipelték a saját zsákjukat, vigyázva, nehogy valaki szemet vessen arra. A lelkes hangulatot még fokozta a „díszkút” állapota, amit az arra járók szemetesgödörnek használnak, s oda mind a négy gyerek lemászhatott. Az ott szedett zsákmánnyal még jobban kitömték a zsákjaikat, én pedig négy boldog kölyköt láthattam a szomorkás Benevárnál.

Merva László
Kékes Turista Egyesület


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
 
 
 
2024. március
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
3
4
5
6
7
8
10
11
13
14
15
16
17
18
19
21
22
24
25
26
27
28
29
31
2024. április
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
25
28
29
30
 
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu